Minden rendelést INGYEN szállítunk házhoz!

TESZT - SIMON SZABOLCS

A PULSAR nagyágyúja

Míg a kétszemes hőkamera keresők között piacvezetőként már bizonyítottak a PULSAR Accolade korábbi modelljei (legújabban az Accolade 2 LRF Pro távolságmérős változata) addig külföldön előtétként használva ugyancsak keresett készüléknek számít a PULSAR Krypton XG50.

Hazánkban előtétként történő használatát a jogszabályok tiltják, ugyanakkor a vadászati törvény legutóbbi módosulása egyértelművé teszi, hogy kereső hőkamerát minden további nélkül igénybe vehetünk a vadászaton. Egy ilyen készülék persze csak monokulárral együtt válik alkalmassá erre a feladatra, ámbár mi tagadás valójában előtétnek tervezték, így a kezünkbe fogva túl sok ergonómiát ne keressünk benne. Ugyanakkor a Krypton XG50 mellé jár egy kb. negyedfordulattal egyszerűen rácsatolható 5×30-as monokulár (egyszemes távcső) amivel már vidáman felderíthetjük a terepet, de önmagában optikai eszközként is használható.

E hőkamera igazi ereje a 640×480 nagy felbontású, 12 mikronos pixelméretű hőérzékelő modulban (szenzorban) rejlik.

Ám ez önmagában még nem lenne elegendő. Szükséges hozzá továbbá egy megfelelően nagyméretű és kellő fókusztávolságú – ez esetben F50/1.2 – germánium lencse is. Így a kiváló hőérzékelés immár adott, a megjelenített kép pedig a 1746×1000 pixelfelbontású HD AMOLED kijelzőn tárul elénk.

Észlelési távolsága 2000 méter körüli átlagos emberalakra vetítve, ami a gyakorlatban egy megtermett gímszarvas vonatkozásában akár 2,5 kilométert is jelenthet. A kép részletgazdagsága magáért beszél, 250-300 méteren belül kivehetők a levelek, gallyak, ágak. A képélesség kétféle módon állítható. Egyrészt a monokuláron kiélesíthető a kijelző inkonjaira fókuszálva, másrészt a készülék által létrehozott kép élessége a távolság függvényében a készülékház tetején található tekerőgomb elforgatásával. További előny a menü ikonjainak köralakú elrendezése, így mindig középen lesz, jól látható, és könnyen kezelhető a nagyméretű gumiborítású gombokkal együtt egy közepes vastagságú kesztyű sem akadályozhat a használatban. Ráadásul a gyártó kis hazánkra gondolva a nyelvi megjelenítés bőséges palettájából a magyart sem hagyta ki! A képfrissítés lehet automatikus, vagy manuális, keresőként jobb ha az elektronikára bízzuk a dolgot. Többféle üzemmód és színmegjelenítés választható a körülmények és az egyén igényeinek megfelelően.

A robusztus felépítést, az ütésállóságot („külföldön” = lövésállóság) a gyártónál immár szinte védjegynek számító magnéziumház garantálja. A vízállóság IPX7 fokozata ugyancsak praktikus a terepi felhasználó számára, amely 1 méter mély vízben 30 perc vízállóságot szavatol. A fröccsenő víz, eső, zivatar, köd és hó, vagy éppen a tócsába ejtett hőkamera tehát nem képez akadályt a további működtetés során.

A külső akkumulátor könnyen cserélhető, ha lemerül a tartalék akkumulátor azonnal átveheti szerepét, cseréje akár néhány másodperc alatt megoldható. A gyári áramforrás kapacitását megnövelték, egy huzamban akár 8 órán keresztül képes táplálni a hőkamerát, amit persze kedvezőtlen környezeti körülmények – mint amilyen a fagypont alatti hőmérséklet – némileg csökkenthetnek. Szükség esetén powerbankról is üzemeltethető, ha nem zavaró a kábel és a külső áramforrás. Beépített kép, és videófelvételi lehetőség áll a felhasználó rendelkezésére egészen a 16 GB belső memória kapacitásának erejéig, amit később – igény szerint – letölthetünk.  

A megszokott WiFi és szoftverfrissítési támogatás magától értetődő. Akárcsak a Stream Vision 2 alkalmazás, ami szabadon letölthető és segítségével azt a képet láthatjuk mobiltelefonon, tableten, amit a kezelő, vagy éppen távolról is nyomon követhetjük az eseményeket, hogy rohanó világunkban semmiről se maradjunk le.

Simon Szabolcs

Mr. Pulsar

Mr. Pulsar

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük