Minden rendelést INGYEN szállítunk házhoz!

Kiemelkedő egyszemes

A Pulsar csaknem legjobb egyszemes hőkamerája a HELION 2 XP50 (azért csak majdnem, mert A Helion 2 XP50 Pro változata a csúcs). De nézzük mit is tud valójában. A kép minősége, amit a hőkamera számunkra láthatóvá tesz sok tényezőtől függ, ha ezeken az összetevőkön egyenként fejlesztenek, javítanak, akkor minden egyes ilyen apró változtatás jobb képminőséget eredményez. Ezek közül talán a legelső a hőkamera szenzorja, aminek hőérzékenysége (az un NETD érték) e készüléknél 40 mK, így a kép egyszerűen részletgazdagabbá válik, mert a hőforrások apróbb hőkülönbségét is képes érzékelni és megjeleníteni.  A hőérzékelő (mikrobolométer) felbontása 640×480 pixel a „hagyományos” 17 µm-es mérettartományból. Ám ami meglepett az nem más, mint az AMOLED kijelző felbontása, mert az pontosan ugyanennyi (640×480). Vagyis szinkronba hozták az érzékelő és a kijelző pixelszámát, ami leegyszerűsítve azt jelenti minden szenzor pixelre esik egy kijelző pixel, tehát „egy az egyben” képet látunk. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy egy nagyságrenddel jobb minőségű képet kapunk, mint mondjuk a PULSAR AXION XQ 38-nál, de hát nem csoda, mert szinte valamennyi fontos részegység komolyabb technikai paraméterrel bír. Nagyobb a hőt összegyűjtő germánium lencse mérete és fókusztávolsága (F50 mm), a hőérzékelő felbontása, és még sorolhatnám, viszont a kijelző felbontása kisebb az említett AXION modellhez képest, mégis sokkal-sokkal részletgazdagabb a kép. A teszt időszakában 400 méterről észlelni lehetett a repcéből kikandikáló őzfejeket, a 200 méterre lévő magasles létrájának lépcsőfokait pedig könnyedén meg lehetett számolni. 350-400 méteres távolságról a barkás bikák agancsa és a rajta lévő ágak is látszottak. Nyilvánvalóan ebben a növekvő, fejlődő barkás fejdísz gazdag érhálózata sokat segített, ám ez nem von le az értékéből.

A hőkamera nagyítása alapesetben 2,5-szeres, ez elég látómezőt biztosít pásztázáskor a hőforrások felfedezéséhez, észlelés után pedig akár 20-szoros nagyításon tanulmányozható a látott kép, bár ez a digitális zoom miatt már koránt sem részletgazdag, azonban alkalmanként mégis jól jöhet. A készülék képélességet az objektívet körülölelő gyűrű segítségével, a kijelzőt pedig a szemlencse állítógyűrűjével finoman össze lehet hangolni. Az előbbi főként távolságfüggő, az utóbbi teljesen a szemünkön múlik, és ezt alapból úgy állítsuk be, hogy élesen lássuk a kijelző peremén működés közben megjelenített információkat, adatokat.
Lehetőségünk van fotó és videó rögzítésére (16 GB belső memória tárhely erejéig), méghozzá egy – a szemlencséhez legközelebbi – külön gomb segítségével. A Wifi és a STREAM VISION alkalmazás gondoskodik arról, hogy mobiltelefonon, tableten akár élőben nyomon követhessük a kamera, illetve kezelője tevékenységét.
A nagyméretű germánuim lencse megóvásáért felelős objektívvédő a kinyitás után kellően feszes marad, hogy magától ne csukódjon be, és nem is zörög. Az objektív a tisztításhoz a készülékházról egy tolókapcsoló működtetésével együtt bajonettzár-szerűen leválasztható.

A kék színű gumírozott bekapcsológomb határozott nyomást igényel, egyértelműen ezzel kívánta a gyártó kivédeni a véletlen bekapcsolást a zsebben, vagy a hátizsákban.
Nem hiányoznak a „PULSAR védjegyek”, mint a könnyűfém magnézium készülékház, ezúttal a hatékony passzív hűtést elősegítő (ventilátor nélküli) bordázás a készülékváz bal oldalán, és természetesen itt is cserélhető az IPS7 6400 mAh-ás 10 órás működést biztosító akkumulátor, továbbá a gyártó termékeihez megszokott módon vízálló (IPX7). A 8 féle színmód és a Display-Off funkció sem hiányzik, vagyis „elaltathatjuk” a kijelzőt közvetlenül az üzemidő növelése érdekében vagy akár beprogramozható, hogy pl. 1, vagy akár 5 perc után kikapcsoljon, ha nem használjuk. Ebből az üzemmódból a bekapcsológomb megnyomásával abban a pillanatban újra használatkész, nem kell azt a néhány másodpercet megvárni, mint általában a bekapcsoláskor.

Ez a hőkamera keresőtávcső az objektív, a szenzor és az akkumulátor méretéből adódóan „testesebb”, mint a korábban bemutatott PULSAR AXION sorozat tagjai, de azért egy kellően méretes zsebben még elfér (akkumulátorral, kézpánttal együtt kereken 550g). Cserébe nagyobb az érzékelési távolság (akár 1800m egy emberalak nagyságú hőforrás esetében) jobb a képfelbontás, hosszabb a működési idő. Egyszerűen többet tud.
Simon Szabolcs

Mr. Pulsar

Mr. Pulsar

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes szállítás

Minden termékre!

30 napos visszaküldés

Ha nem tetszik, küldje vissza!

Nemzetközi garancia

Egyenesen a gyártótól!

100% Biztonságos fizetés

Akár OTP Áruhitellel is megveheti!