Minden rendelést INGYEN szállítunk házhoz!

TESZT: PULSAR AXION KEY XM30 HŐKAMERA

 
 
A Pulsar AXION névre keresztelt hőkamera keresőtávcső modelljei kézbe illő, zsebben hordható, kompakt méretükről híresek. A KEY változat a gyártónál belépő szintnek számít. Úgyis mondhatnánk: a lényegre törő funkciókat helyezi előtérbe. Semmi flanc, semmi fölösleges maszlag – cserébe elérhetővé válik az ár-érzékenyebb vásárlók számára, akik nem akarnak túl magas összeget költeni egy egyszemes hőkamera keresőre.
Pulsar-Axion-XM30KEY-hokamera
 
A készülékház ennek dacára robosztus, magnéziumötvözetből készült, amit többnyire a csúcskategóriás keresőtávcsöveknél alkalmaznak előszeretettel, mert még az alumíniumnál is könnyebb. Talán nem várná el az ember egy alapmodelltől, de ez bizony vízálló, és IPX7 minősítéssel rendelkezik.
Hőérzékelő szenzora (a mikrobolométer) az újabb fejlesztésű, innovatív 12 µm-es pixelméretet képviseli, és ennek köszönhetően lett ilyen tenyérbeillő a mérete (149x49x70mm) és igazán csekély, mindössze 0,27 kg-os a súlya.
Pulsar-axion-xm30-key
 
Kivehető APS3 típusú Li-ion akkumulátora 3200 mAh teljesítményű ezért, ha nem lenne elegendő a kb. 4 órás üzemidő, akkor gombnyomásra egyszerűen cserélhető, és ez a terepen bizony hatalmas előny a beépített akkus készülékekkel szemben!
Pulsar-APS-akkumulator
 
Az akkumulátor alapesetben a csomagban lévő csatlakozó és adapter segítségével a készüléken keresztül tölthető. Külön gyorstöltő (ASP töltő) nem jár hozzá, de tartozékként megvásárolható, ami egy csereakkumulátornál (APS3) ugyancsak indokoltnak tűnik, és így már a kamera nélkül mindkét akkumulátor akár egyszerre tölthető.
Ez a hőkamera gyorsan működésbe lép, a bekapcsológomb megnyomásától a kép megjelenéséig – többszöri alkalommal ellenőrizve – 4 másodperc körüli értéket mértem. Különösen sötétben hasznos lehet a „Display Off” üzemmód, amikor a készülék 960×720 pixeles LCOS kijelzője nem világít feltűnően, azonban a hőkamera tovább működik, úgyis mondhatjuk, „alvó üzemmódba” kerül, de a bekapcsoló gombot röviden megnyomva azonnal használható. 6 féle színmódból választhatunk a környezeti fényviszonyok és szemünk komfortérzete szerint. A képernyő fényerejének szabályozhatósága és a megfigyelési módok (3 féle: „erdő, hegyes, érzékeny”) hasonlóak a korábban bemutatott PULSAR AXION LRF XQ38 modelljével, bár saját megfigyelési mód elmentésére nincs lehetőség, az utolsó beállításokat azonban rögzíti, még ki és bekapcsolás után is.

pulsar-hokamera-kijelzo-mukodese
(Forrás: Házi Mozi)

 
Alapállapotban a 2,5-szeres optikai nagyításon dolgozik a kamera, ami digitális zoom segítségével 10-szeres nagyításig növelhető, tetszőlegesen gyorsgomb funkcióval két nagy lépésben (5-ösre, illetve 10-szeresre) vagy gyorsmenüben akár tizedenként – szinte fokozatmentesen. Tapasztalataim szerin 5-7-szeres nagyításig segíthet a felismerésben, e felett leginkább már csak az észlelésben.
Távolságmérővel nem, de (un. stadiametrikus, „vonalak közti viszonyításon alapuló”) távolságbecslő funkcióval rendelkezik.
pulsar-axion-hokamera-vélemény
A KEY modellekre jellemzően sajnos a WIFI csatlakozást, a kép és videó rögzítési lehetőséget kihagyták belőle.
Az érzékeny germánium lencsén védőkupak található, amit nem veszítünk el, mert a készülékhez egy pánton keresztül csatlakozik. Kiváló ötlet a tervezők részéről, hogy a lepattintott lencsevédő nem szabadon leng, hanem egy mágnessel hangtalanul rögzíthető a markolatot átölelő, a kézfejen végig futó rögzítőpánthoz. Nem zörög, nem csattog, nincs útba, pofon egyszerű megoldás, mégis végtelenül gyakorlatias. A biztos fogáshoz, a kezünkhöz való rögzítéshez hivatott „markolatpánt” pedig a hőkamera két oldalának bármelyikére rögzíthető aszerint, hogy jobb-, vagy balkézzel szeretnénk használni.

A PULSAR AXION KEY XM30 nem csak közeli távolságokon használható, mert – kedvező körülmények között – egy gímszarvas méretű hőforrás akár 900-1300 méterről észlelhető vele. Persze erről a távolságról nem tudjuk majd megmondani mi az, de a parányi hőfolt azért látszik. Mivel belépő szintű modellről beszélünk, nyilvánvalóan vannak nála jobb készülékek. Ám a mindennapi gyakorlatban, a vadgazdálkodásban hasznos lehet észlelésre, például felismerhető vele a gímszarvas 350-400 méterig. Az utánkeresés segédeszközeként is jó szolgálatot tehet azoknak, akik egy egyszerűen használható, kedvező árú hőkamerát szeretnének.
Simon Szabolcs

Picture of Mr. Pulsar

Mr. Pulsar

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük