Minden rendelést INGYEN szállítunk házhoz!

TESZT

PULSAR PROTON XQ30

Ezúttal a PULSAR PROTON XQ30 névre keresztelt belépő szintű, „kettős felhasználású” modelljéről lesz szó.

Először is némi magyarázatra szorul a fenti információkat tartalmazó mondat. Nézzük hát szépen sorjában. Belépő szintű egyszemes kereső hőkamerának tekintendő több okból is. A készülék hűtetlen hőérzékelőjének (mikrobolométer) felbontása: 384×288 pixel, a pixelek mérete pedig a hagyományos 17 mikrométeres mérettartományból kerül ki. Természetesen ennél jobb és nagyobb felbontású érzékelővel felszerelt modelleket is készít a Pulsar, ezért belépő szintű modellnek kell tekinteni a gyártó által ajánlott felhasználási kategóriában.

Hazánkban a csomagban található gyári 5×30 B típusú monokulárral együtt csak keresőként használható, azonban más országokban, ahol a céltávcső előtétek alkalmazása engedélyezett, ott a megfelelő adapterrel szerelten előtétként is használatos. Ebből tisztán látszik, hogy e készüléket a gyártó erre a kettős felhasználási célra szánta. Sőt ne kerülgessük tovább a forró kását, hiszen eredetileg előtétnek tervezték, azzal a céllal, hogy kiegészítő optikával – a monokulárral – egyszemes hőkamera keresőként szintén megállja a helyét. Ezzel nem titkoltan főként azokat a vásárlókat célozták meg, akik nem szeretnének két készülékbe beruházni, hanem – némi kompromisszummal – „kettőt az egyben” elvet vallanak. Ha azonban teljesen pontosak akarunk lenni, akkor azt is el kell mondani, igazából „három az egyben készülék” lett a végeredmény. Az ötszörös nagyítású 30 milliméteres tárgylencsével (objektívvel) szerelt monokulár ugyanis önmagában egyszemes távcsőként is tökéletesen használható. Vagyis akinél ez a készülékcsomag található, az soha nincs (egyszemes) keresőtávcső nélkül.

A készülék Amoled típusú kijelzője, amelyen a „hőkép” látható formában megjelenik 1024×768 pixelből áll, ezt nagyítja fel a fent már említett ötszörös nagyítású monokulár. Az egész készülék akkumulátorral együtt mindössze 375g, az optikai kiegészítővel (5×30 B) keresőként alkalmazva pedig kereken 540g. További érdekesség, miszerint az élesség beállításával nem kell folyton bíbelődnünk, azt a céltávcsövekhez hasonlóan oldották meg, ahol a szemünk végzi a munka dandárját, így széles tartományban mindig éles képet ad. Ez természetesen és elsősorban az előtét funkciónak köszönhető. Ám az emberi szem korántsem egyforma, vagy lehet a felhasználó szemüveges, ezért a szemünkhöz igazodó „egyszeri” beállítást igénylő képéleséget a monokulár szemlencséjén lehet behangolni a kijelző ikonjaihoz, illetve a látható hőképhez. Amennyiben az adott országban előtétek használata engedélyezett, akkor mindez a céltávcső okulárjának élességállítójával korrigálható. Teljesen úgy működik, mint egy átlagos céltávcső egyszeri élességbeállítása, ha úgy tetszik egész egyszerűen a céltávcsővel kompatibilisre tervezték.

Ahol engedélyezett az előtétként történő használata, ott speciális új fejlesztésű adapter áll a felhasználók rendelkezésére, amivel pontosan a céltávcső optikai tengelyéhez állítható a hőkamera. (Amennyiben a külföldi felhasználók tapasztalatainak hinni lehet, állítólag jó beállítás esetén külön belövés sem szükséges.)

Kezelőszervei egykezes használathoz optimalizáltak, és mindössze három nyomógomb és ezek közül az egyikhez társított forgókapcsoló található rajt. A nyomógombok közül az alsó kék a bekapcsolásra, a készenléti mód üzemeltetésére és képernyőfrissítésre szolgál. A frissítés beállítható automata, félautomata vagy akár kézi üzemmódra – ez utóbbi előtétként történő igénybevételnél elengedhetetlen, keresőként jobban járunk az automata beállítással. A felső fekete gombbal azonnal fénykép vagy videófelvétel készíthető és a két funkció között válthatunk.

Parádésan praktikusra sikeredett a menüt (és gyorsmenüt) vezérlő nyomógombos forgókapcsoló az ehhez igazodó körmenüvel egyetemben. A gombot hosszan megnyomva léphetünk a menü-be, ahol egyszerű és szemléletes ikonok segítenek bennünket eligazodni. Ám, ha ez még nem lenne elég, akkor rövid feliratok is segítik a felhasználót méghozzá választható formában magyar nyelven is! Na végre! Ebből persze rögvest látszik: a gyártó gondolt ránk magyarokra, vette a fáradságot és kicsinyke hazánk nyelvét nem volt rest beépíteni készüléke menüjébe. Végre valahol velünk is számolnak! Köszönet érte!

Visszatérve az egyes funkciókra a Pulsar egyéb készülékeihez hasonlóan készenléti módban nem világít a kijelző, csak a fekete háttéren a kék színű „Kijelző kikapcsolva” felületű ikon ugrál folyamatosan helyet változtatva. Ilyenkor a kék gomb megnyomásával azonnal üzemel, rögvest használhatjuk, minden késedelem nélkül.

Fotók és videók készítésén, tárolásán túl, amit a 16 GB nagyságú memória tesz lehetővé, a képeket jpg, a videókat mp4 formátumban menti el. Bluetooth segítségével a mellettünk lévő okostelefon vagy táblagép csatlakoztatása után – a Stream Vision alkalmazás telepítését követően – azokon szintén megjeleníthető a hőkamera képe.

Az F30/1.2 fókusztávolságú germánium lencsével ellátott készülék a hőforrás észlelésére úgy 900 méteren belül alkalmas, amivel persze némileg elmarad a Pulsar AXION sorozat jól bevált modelljeitől, de hát azok egyfunkciós készülékek. A Pulsar termékeire jellemző módon magnéziumházzal védett, ami ellenállóvá teszi a külső behatásokkal szemben, és nyilvánvaló módon a hőérzékelő hűtését ugyancsak elősegíti. Már megszokhattuk, és nem csodálkozunk azon, hogy vízálló, és természetesen kivehető lítium ion akkumulátorral (APS5) üzemel, amiből a gyári csomag alapból kettő darabot tartalmaz, akkumulátorfedéllel együtt, továbbá töltőt és C típusú USB kábelt. Az akkumulátorcsere néhány másodpercig tart csupán, és máris folytatható vele tovább a nézelődés.

Simon Szabolcs

Mr. Pulsar

Mr. Pulsar

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük